top of page
Yazarın fotoğrafıŞakir Akışık

3 Dakika Bilgileri 🥛


Bols- Yoğurt Likörü - Yogurt liqueur

Süt Bazlı 3 Alkollü İçecek

Yoğurt Likörü

Japonya ilginç yiyecek, içecekleri ile şaşırtmaya devam ediyor. Yoğurt likörü de onlardan birisi. Yoğurt bazlı bu likör, Hollanda'da yapılıyor, Fransa'da şişeleniyor, Japonya, da piyasaya sürülüyor. Farklı ülkelerde çok küçük tüketimi olsa da yoğurt likörünün gerçek pazarı Japonya. İki marka öne çıkıyor. Yogurito ve Bols.

Yoğurt likörü, taze yoğurt, aromalandırılmamış, nötr, damıtılmış alkol ve doğal malzemelerden yapılıyor. Meyveler, şarap, yumurta, krema veya süt, lezzet ve yapıyı zenginleştirmek için üretim sürecinde kullanılıyor. Hiçbir ek renklendirici ve katkı maddesi kullanılmıyor.

Yoğurt likörü, sek içilmesinin yanı sıra portakal veya ananas suyu ile karıştırılarak, meyveli-kremsi tatlı bir kokteyl olarak da tercih ediliyor. Biraz daha meyve aroması arayanlar için çilekli versiyonu bile var. Dolapta saklanmalı ve soğuk içilmeli. Açıldıktan sonra üç hafta içinde tüketilmeli.

Yogurito markalı likörün alkol oranı %16, Bols markalı likörün alkol oranı ise % 15

Yogurito-Yoğurt Likörü - Yogurt liqueur

Bols- Yoğurt Likörü - Yogurt liqueur

Süt ve Bal Likörü

Milk & Honey markası, özgün bir süt kreması likörü. Üretiminde, süt, süt kreması, Celile Denizi yakınlarındaki bir hurma çiftliğinde üretilen eşsiz ve özel bir bal ve birinci sınıf nötr tahıl alkolü kullanılarak üretiliyor. % 100 doğal, alkol oranı % 12,5

Milk & Honey Likörü, rakiplerinden % 30 daha düşük şekere sahip. Sek olarak bol buzlu içilebiliyor. Kahve, bourbon, viski, votka, brendi, rom, konyak, tekila ile oldukça uyumlu kokteyller ve lezzetler ortaya çıktığı belirtiliyor. Nerede ise tüm distile içkiler ile! Bourbon ve viski karışımına mesafeli yaklaşarak, tekila ile olan uyumunun özel olarak altının çizildiğini belirtmeliyiz. Dolapta saklanması ve açıldıktan sonra 6 ay içinde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Sheridan's Coffee Liqueur, Baileys Irish Cream hatta RumChata daha çok bildiğimiz süt likörleri. Milk & Honey’de onların arasına katılmış gibi görünüyor.

Milk and Honey liqueur bottle

Kımız

Süt bazlı alkollü içeceklerden bahsederken at sütünden yapılan kımızdan bahsetmemek olmaz.

Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel bir Orta Asya içeceği. Beyazımsı ve ağdalı bir sıvi. Eski bir tarihe sahip olan kımız, ilk olarak Orta Asya’da, Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce üretilmiş.

Kımız, kısrak sütü, süt bakterisi ve mayalardan oluşuyor. Süt önce bir tülbentten süzülür ve daha sonra genellikle büyük bir açık deri tulumun içine dökülür. Alternatif olarak, karaçam ağacından yapılmış fıçılarda veya modern zamanlarda plastik kazanda yapılmaktadır. Bakteri ve mayalar sütte karıştırılır. Süt daha sonra tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Karıştırma, 2 gün boyunca düzenli olarak tekrarlanır. Bu bakteri ve mayalar süt şekerine etki yaparak asit, alkol ve karbondioksit çıkarırlar. Genellikle açık kaplarda yapıldığı için üretim aşamasında karbondioksitin çoğu uçar. Alkol miktarı kefirden çoktur. Kokusu yayık ayranı veya ekşi peynir suyunu andırır. Çalkalanınca köpürür.

Zayıf kımız: laktik asit % 0.7, alkol % 1.0

Normal kımız: laktik asit % 1.1, alkol % 1.8

Sert kımız: laktik asit % 1.8, alkol % 2.5

Kaynak: Yasaklı Vikipedia

Kımız-Kumis

Ticari olarak satılan kımızların aroması, bir üründen diğerine büyük ölçüde değişir. Kımızın bilindik uluslararası markası yoktur. “Calpis” olarak bilinen Japon markası bu konudaki en yaygın markadır. Tüketimi en yaygın olan ülke Rusya’dır. Rusya’da kısrak sütü ihtiyacını karşılamak için çok sayıda hara bulunmakta ve sırf bu iş için yaklaşık 250 bin civarında kısrak yetiştirilmektedir. Ancak kısrak sütü bulmak çoğu zaman zor olduğundan, lezzetleri çok farklı da olsa deve, inek ve keçi sütünden de kımız yapılmaktadır.

Calpis Kumis- Kımız

3 Dakika Bilgileri

Whatsapp üzerinden bilgi alabileceğiniz bir mikro blog. Takip etmek için: 0541 510 85 00 nolu telefon numarasını kaydet, Whatsapp’tan “bende isterim” mesajı yolla

11.872 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page