Bir İçki: Casanis Pastis
Pastis, bir tür Fransız içkisine verilen addır. Alkol ve anasondan imal edilmiş olması nedeniyle, rakı ile büyük bir benzerlik gösterir. Ancak rengi su karıştırıldığında rakı gibi beyazlaşmayıp sarımsı bir renk alır. Rakıya benzer bir şekilde hacmen %40-45 oranında alkol içerir. 1930'lu yıllarda Avrupa'nın birçok bölgesinde absinthe içkisinin yasağının ardından popüler hale gelmiştir.
Casanis Pastise gelince, yeşil ve yıldız anasonun, alkol ve meyan kökü suyu ile damıtılarak üretilen tek pastistir. Rengi saman sarısıdır. Şişe üzerindeki etikette iki kalkan var. Bu kalkanlar Corsica ve Marsilya’yı ile simgelemektedir. 50 cl, 70 cl, 100 cl ve 150 cl şişelerde üretiliyor.
Dünyada birçok ülkede anasonlu içkiler üretiliyor. Ancak anasonlu içkiler genellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerden gelmektedir. Pastis, Fransızların anasonlu içkisi ise, İtalyanların sambucası, Yunanlıların uzosu ve Türklerin rakısı var. Diğer anason aromalı içkileri, patxaran (İspanya), arak (Ortadoğu), xtabentun (Meksika), mastika (Balkanlar), herbsaint (Abd) ve alaki (Japonya) olarak sayabiliriz.
Arjantin Bağları
Arjantin, dünyadaki beşinci büyük şarap üreticisidir. Arjantin’in en önemli şarap bölgeleri Mendoza, San Juan ve La Rioja eyaletleridir. Catamarca, Salta, Río Negro bölgeleri de şarap üreten bölgeler arasında sayılmaktadır. Mendoza bölgesi, Arjantin şarabın % 60'ından fazlasını üretmektedir.
Arjantin’de malbec üzümü önemli bir yer tutmakta hatta bu üzüm dünyada Arjantin ile anılmaktadır. Yerel bir beyaz üzüm olan torrontesin yanı sıra, douce noir, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc ve diğer uluslararası çeşitlerin birçoğu Arjantin bağcılığında kendine yer bulmaktadır.
Dünyada önemli bir şarap ülkesi olmasının yanı sıra Arjantin’in sıra dışı bir öyküsü daha var.
Gezegenimizdeki en yüksek bağ Arjantin’de. Bodega Colome adındaki şarap üreticisini benzersiz kılan şey, deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte bağlarının olmasıdır. Bodega Colome, 1831 yılında kurulmuş. Malbec ve cabernet sauvignon asmaları 1854 yılında Fransa’dan getirilerek dikilmiş ve o tarihte dikilen asmadan elde edilen üzüm ile hala şarap yapılıyor. Bodega Colome, gezegenimizin en yüksek bağlarından elde ettiği üzümler ile her yıl 500.000 litre şarap üretiyor ve 40’dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Bodega Colome, Arjantin'in iki geleneksel üzüm çeşidi olan malbec ve torrontes üzerinde yoğunlaşıyor.
Bir Film : Alkol Hakkında ki Gerçekler - The Truth About Alcohol -Netflix
Doktor Javid AbStoryline
Londra'da St. Mary's Hastanesinde acil servis doktoru olan Dr. Javid Abdelmoneim alkolün etkilerini tüm yönleri ile incelemeye çalışıyor. Alkol tüketiminin karaciğer üzerindeki etkisini, bazı insanların neden diğerlerinden daha hızlı sarhoş olduğunu, algılarımız üzerindeki etkisini, alkollü içkilerin kalorilerini, akşamdan kalmanın insanlar üzerindeki etkisini bulabileceğiniz bir belgesel. Alkol ilgili gerçekleri ortaya çıkarmanın bir misyonunu üstleniyor adeta.
Yönetmen: David Briggs
Belgeselin sunumunu Dr. Javid Abdelmoneim’in kendisi yapıyor.
Belgesele Bilimsel Katkı Verenler
Matthew Mitchell - U.K. Alkol İzleme Komitesi Ülke Müdürü
Gautam Mehta - Karaciğer Uzmanı,
Paul Huff - Spor Bilimcisi
Celia Morgan - Psikofarmakoloji Profesörü, Exeter Üniversitesi
Sam Caton - Deneysel Psikolog, Sheffield Üniversitesi
Richard Stephens - Hangover Uzmanı, Keele Üniversitesi – Hoş bir uzmanlık…🤪
Derk-Jan Dijk - Uyku Uzmanı, Surrey Uyku Araştırma Merkezi - Bu da hoş…🙄
Jon Griffin - Kimyager
Prof Sally Davies - İngiltere Hastaneler Başhekimi
Dünyanın En Pahalı Şarabı
Şarapların yıllanmış olması önemlidir. Dünyada üretilen şarapların % 2’si yıllandırılabilir potansiyeldedir. Ülkemizde GKGM’ya (Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü) kayıtlı 5000 civarında şarap markası var. Faal ve faal olmayan marka ayrımı yapmaksızın bu orana göre ülkemizde kabaca 100 civarında yıllanabilir potansiyele sahip şarap var diyebiliriz.
Tekrar başlığımıza dönersek dünyanın en pahalı şarabı doğal olarak yıllandırılmış ve hatta hala da yıllandırılabilir bir şarap olmalıdır Tabiki biraz da ünlü…
Bu şarap 1947 Chateau Cheval Blanc’dır.
Üretici Firma : Chateau Cheval Blanc.
Bölge: Saint-Emilion. Bordeaux’daki önemli bir şarap kasabası.
Üzüm: Bordeaux Blend Red.
Bordeuux Blend Red nasıl tanımlanır? Cabernet Sauvignon, Bordeaux Blend'in zorunlu bir bileşeni olarak kabul edilir. Merlot onu takip eder. Bordeaux Blend şarapları çoğunlukla yalnızca bu iki üzümün karışımından yapılır. Buna ilave olarak çeşitli kombinasyon ve oranlarda Cabernet Franc, Petit Verdot ve Malbec üzümleri de kullanılabilir.
1947 Château Cheval Blanc, 2010 yılında Genova’da bir şarap müzayedesinde satıldı. Bu satış ile tek bir şişe için dünya rekoru kırılmış oldu. Dünyanın en pahalı şarabı olma ünvanını elde eden 1947 Chateau Cheval Blanc 304.375 Dolar’dan satıldı. Satın alanın ismi gizli tutuluyor.
Alkollü İçki Kullanımının Yasak Olduğu Müslüman Ülkeler
Müslüman ülkelerin alkollü içki yasaklarını dört kategoride incelemek gerekiyor. Tamamen yasak olanlar, gayri müslimler hariç yasak olanlar, yasağı bölgesel uygulayanlar ve yasak olmayan ülkeler şeklinde sıralayabiliriz. Müslüman ülkelerin alkole ilişkin yaklaşımlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Alkol Kullanımının Yasak Olduğu Müslüman Ülkeler
Afganistan
Bahreyn
Brunei
Irak
Komorlar
Kuveyt
Libya
Moritanya
Somali
Sudan
Suudi Arabistan
Gayri Müslimler hariç Alkol Kullanımının Yasak Olduğu Müslüman Ülkeler
Bangladeş
İran
Maldivler
Pakistan
Umman
Sınırlı ( Bölgesel ) Alkol Kullanım Yasağı Olan Müslüman Ülkeler
Birleşik Arap Emirlikleri
Katar
Nijerya
Ürdün (Resmi olarak yasak ancak uygulanmıyor)
Yemen
Alkol Kullanım Yasağı Olmayan Müslüman Ülkeler
Arnavutluk
Azerbaycan
Batı Sahra
Bosna Hersek
Cezayir
Cibuti
Çad
Endonezya
Eritre
Fas
Fildişi sahili
Filistin
Gabon
Gambiya
Gine
Kazakistan
Kırgızistan
Kosova
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Lübnan
Malezya
Mali
Mısır
Nijer
Özbekistan
Senegal
Sierra Leone
Surinam
Suriye
Tacikistan
Tunus
Türkiye
Türkmenistan
Türkiye’nin Az Bilinen Üzümleri: Malbec Üzümü
Fransa’nın “Bordeaux-Cahors” bölgesi kökenli kırmızı bir üzüm çeşididir. Çok koyu renkli, kabuğu oldukça kalın ve tanenli bir üzümdür.
Siyaha yakın rengi nedeniyle kara şarapta (Vin Noir) denilmektedir. Fransız Bordeaux şarapları yapımında kullanılan 6 üzüm çeşidinden biridir. Yeni Dünya şarapçılığının önemli temsilcisi Arjantin, malbec üzümü ile anılmaktadır. Arjantin, And Dağları, Mendoza Bölgesi ve Malbec üzümü kopmaz bir dörtlüdür. Malbec üzümünü kullanan başlıca üretici ve markaları aşağıdaki gibidir.
Chamlija Istranca: Malbec-Merlot-Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc -Petit Verdot
Cezz: Malbec
Corvus: Malbec
Gülor Cot’n: Malbec-Petit Verdot-Merlot
Kavaklıdere Egeo: Malbec
Likya Wines: Malbec
Bir Kitap: Kim Korkar Şaraptan?
" Kim Korkar Şaraptan? " dünyanın pek çok ülkesinde son yıllarda en çok satan şarap
genel kültürü kitabı olarak dikkat çekiyor. Bunun nedeni, herkese hitap edebilen, hediye niteliği taşıyan ve görselliği zengin bir kitap olması. Eserin yazarı Ophélie Neiman ve illüstrasyonlarıyla kitaba can veren Yannis Varoutsikos şarap sevgilerini her şeyin üzerinde tutarak, hem şarabın dünyasına yeni adım atanlara, hem de konu hakkında bilgi sahibi amatörlere hitap edebilen zengin içerikli bir başucu kitabı hazırlamışlar. Biz de Nail Kitabevi olarak bu eseri dilimize kazandırırken, içeriğine " Türkiye Şarapları " haritasını ekleyerek katkıda bulunduk. Şarabın A-B-C'sini adım adım anlatan yazar, dünyada en çok tanınan üzüm çeşitlerinden (sepajlardan), şarap tadımına, kendi mahzenimizi oluşturabilmeye, bir marketten şarap alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere, hangi etkinliğe hangi şarabın seçilmesinin uygun düşeceğine, beyaz-kırmızı ve roze şarabın yapımlarına ve farklarına, dünyanın ünlü bağ rotalarına, dek merak ettiğimiz her tür konuya değiniyor ve birçok soruya cevap veriyor. "Şarap entel işidir", "Şarabı öyle herkes içemez” gibi önyargı içeren cümlelerin karşısına yeni kuşak ve alçakgönüllü bir bilgi anlayışıyla dikilen bu eser, Türkiye'de gerçek anlamda bir ilki gerçekleştiriyor. Bağcılık kültürünün asırlara dayanan birleştirici kültürel etkisinin ve ulaşılabilir olması gerekliliğinin altını çiziyor.
Yazar: Ophelie Neiman
Çevirmen: Göknur Gündoğan
Yayınevi : Nail Kitabevi